"Tarvitaan taitoa ja voita. Paljon voita. Oikeaa voita. Ei laardia, ei margariinia, vaan oikeaa voita." - Ukko-Trube

"Tarvitaan taitoa ja voita. Paljon voita. Oikeaa voita. Ei laardia, ei margariinia, vaan oikeaa voita." - Ukko-Trube

Sydän maussa, kädet taikinassa

Leivonnaisella on paikka sydämessämme.
Me leivomme sen niin kuin mummo sen leipoi.
Rakkaudella ja runsaudella, sielun evääksi.

 

F.K. Trube Oy on pulla- ja konditoriatuotteisiin erikoistunut leipomo. Makumaailmamme pohjautuu sadan vuoden perinteiseen käsityöosaamiseen yhdistyen luovasti nykypäivän vaatimuksiin. Leipomomme sijaitsee Kuopiossa, jossa meitä on 40 makujen ammattilaista.

Leivomme Suomen suositelluimmat* pullat ja konditoriatuotteet runsailla ja tarkoin valituilla aineksilla. Tuotteemme ovat lempeästi voilla leivottuja, ja niille on myönnetty kotimaisuudesta kertova Avainlippu –merkki. Tuotteemme ovat myynnissä vähittäiskaupoissa kautta maan.

Trubella on käytössä ISO 9001 sertifioitu toiminnanohjausjärjestelmä ja FSSC 22000 -elintarviketurvallisuussertifikaatti, jotka ohjaavat päivittäistä toimintaamme. Sertifikaatit antavat asiakkaillemme varmuuden toimintamme luotettavuudesta ja suunnitelmallisuudesta. Olemme sitoutuneet laadun, elintarviketurvallisuuden ja prosessiemme järjestelmälliseen ja jatkuvaan kehittämiseen.

F.K. Trube Oy kuuluu Hallman –konserniin.

 

Truben tarina alkoi vuonna 1913

Truben herkullisten kahvileipien menestystarina sai alkunsa 1900-luvun alun kultaisten vuosien Suomen Rivieralta, Terijoelta. Isä-Karlilta oppinsa saanut Fredrik Trube, jota kutsuttiin Ukko-Trubeksi, siirsi Truben leipomon Kuopioon 1933.

Kalakukkojen kaupungissa suussasulavat leivokset ja herra Truben värikäs persoona herättivät ensin ihmetystä, mutta ennen pitkää kaupunkilaiset eivät olisi voineet enää kuvitellakaan tulevansa toimeen ilman Truben ihmeen ihania konditoriaherkkuja, pitkoja ja pullia, joiden reseptit olivat tarkkaan varjeltuja salaisuuksia. Eikä onneksi tarvinnutkaan, siitä Fredrik Trube piti tomerasti huolen. Vielä tänäkin päivänä reseptit ovat yhä tallella, ja Trubella leivotaan vain parhaista raaka-aineista niin vanhat tutut kuin uudetkin tuotteet.

 

Leipomon tarinaan mahtuu monenlaisia vaiheita

Karl Trube perusti vuonna 1913 leipomo- ja konditorialiikkeen Kuokkalaan, joka sijaitsee Karjalankannaksella, n. 40 kilometriä Pietarista länteen

Vuonna 1924 Karl Trube siirsi liikkeensä Kuokkalasta 10 kilometrin päähän Terijoelle. Terijoen ajalta on peräisin Truben tuotteiden korkea laatu, sillä täällä ”Suomen Rivieralla” vieraileva kansainvälinen ja laatutietoinen kesävierasjoukkio oli tottunut saamaan vain parasta. Terijoen kaudelta on peräisin Karl Truben pojalleen Fredrikille opettama viisaus: ”Kun rahaa ottaa, on annettava sen edestä”.

Fredrik Trube, Karl Truben poika, sai leipuri- ja konditoriamestarin arvon vuonna 1931 ja hän avasi oman konditorialeipomon Kuopioon Puijonkadulle vuonna 1933. Kaupunkilaiset oppivat pistäytymään toriostosten lomassa kahvilla Trubella, josta sai kuuluisia omenaleivoksia.Niin leipomon pidon kuin leipomisenkin periaatteet Fredrik oli oppinut isältään: "Kun on hyvät aineet ja hyvä työ, niin tuote on varmasti paras mainos."

Fredrik Trube osallistui talvisotaan muonittajana kenttätykistön rykmentti 13:ta kahdeksannessa patterissa, jossa hänet ylennettiin korpraaliksi. Trube osallistui myös jatkosotaan ja toimi jälleen muonittajana sekä myöhemmin talousaliupseerina eli patterin vääpelinä. Fredik Trube kotiutettiin 7.10.1944. Sotavuosien jälkeen Trube saattoi jatkaa liiketoimintansa kehittämistä ja leipomo siirtyi entistä vahvemmin konditoriatuotteiden kuten leivosten, kakkujen ja etenkin pullatuotteiden valmistukseen.

Truben liikehuoneisto muutti uuteen paikkaan Kuopion torin varteen vuonna 1956. Tällä paikalla se säilyi aina vuoteen 1974 saakka. 50-luvulla Truben muistetaan jakaneen pullan tekemisen salaisuuden: ”Käytä paljon voita, paljon jauhoja, vähän hiivaa ja pala eilistä taikinaa. Kohota kaksi kertaa. Lisää vähän sahramia. Älä käytä Saastamoisen myllyn vehnäjauhoja, ne eivät turpoa. Sen sijaan käytä Näädänmaan jauhoja. Tarvitaan taitoa ja voita. Paljon voita. Oikeaa voita. Ei laardia, ei margariinia, vaan oikeaa voita.”

Truben kahvila oli 60-luvulla Kuopion arvostetuin. Truben asiakkaina oli runsaasti herrasväkeä, mutta myös maalaisia, olihan kahvila aivan torin laidalla. Monella maalaisella oli tapana ostaa vain kupillinen kahvia ja syödä sen kanssa omia eväitään. Siksi kahvoissa oli vielä 60-luvun alussa plakaatti: ”Omien eväitten syöminen kielletty”

Vuonna 1974 Truben tuotantomenetelmät ja nimi siirtyivät Hallman-yhtiöille ja Fredrik Trube siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Samalla koko Truben henkilökunta siirtyi Hallmanin palvelukseen ja talousneuvos lupautui itse henkilökohtaisesti valvomaan tuotteiden laatua. Näin ollen voitiin olla varmoja, että konsepti ja tuotteiden laatu säilyi ehjänä ja muuttumattomana.

80-luvulla Truben toiminta laajentui ja monipuolistui. Trubella oli tällöin kaksi leipomoa, konditoriamyymälä, kauppahallin herkkupuoti ja kolme kahvilaa Kuopiossa sekä konditorialeipomo, myymälä ja kahvilaravintola Joensuussa. Vuonna 1984 Fredik Trube nukkui pois, mutta hänen viisaita neuvojaan ei ole unohdettu. Ajanmukainen tekniikka, perinteiset reseptit, ammattitaitoinen henkilökunta sekä parhaat ja puhtaimmat raaka-aineet turvaavat Trube-tuotteiden korkean laadun ja menestyksen.

Vuonna 1992 Hallman-yhtiöiden johto vaihtui ja viides sukupolvi otti vetovastuun.

Vuonna 2007 Trube uudistaa strategiaansa ja aloittaa valtakunnan valloituksen pullatuotteisiin erikoistuen. Vuonna 2013, satavuotisen taipaleen kunniaksi, otetaan myös konditoriatuotteet valtakunnalliseen valikoimaan. Vähitellen alueellinen tuotevalikoima pieneni ja Trube keskittyy tänä päivänä leipomaan Suomen herkullisen makuisia pulla- ja konditoriatuotteita kauppoihin ympäri Suomen. 

Vuonna 2017 Trube muuttaa uuteen leipomoon Kuopion Kellokärkeen. Uudet 2400 neliömetrin tilat mahdollistavat paitsi tuotannon tehostamisen ja modernisonnin, myös mahdollisuuden panostaa entisestään käsityöleivontaan. 

*Taloustutkimuksen 2020 tekemän kyselyn mukaan