Asiantuntijat paljastavat vastakohtien toimivan reseptin parisuhteessa ja kahvileivässä

Trube selvitti, pitääkö vanha sanonta paikkansa siitä, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Vai mikä selittää suolaisen ja makean yhdistelmän nousun leivonnaisten suosikiksi? Liittyykö vastakohtiin jokin universaali sääntö – joka pätee ehkä myös parisuhteisiin?

Vallitsevan käsityksen mukaan makuaisti toimii siten, että maistamme viittä erilaista makuominaisuutta: hapan, makea, suolainen, umami ja karvas. Ruoka on täynnä erilaisia molekyylejä, jotka aktivoivat kielellä olevat reseptorit, jotka lähettävät aivoihin impulsseja. Molekyylit keskenään ovat erilaisia ja kaikkia ruoassa olevia molekyylejä ei edes vielä tunneta. Molekyylit voivat estää tai tukea toisia molekyylejä, ja tämä vaikuttaa makuun. Makureseptorit toimivat jokaisella ihmisellä yksilöllisesti. Toiset ovat herkkiä maistajia ja toiset eivät.

Makuelämys on monen tekijän summa. Se perustuu tunto-, näkö-, haju-, kuulo- ja makuaistiin. Lopulta makuaisti ratkaisee, onko jokin todellinen elämys vai ei. On yksilöllistä, mikä aisteista dominoi ja vaikuttaa eniten koko makuelämykseen.

Vastakkaisten makujen ja erityisesti happaman ja makean käyttäminen ruoassa on suosiossa. Hapan ja makea on virkistävä yhdistelmä; makea taittaa hapanta ja hapan pehmentää makeutta.

– Mikään vastakkaisten makujen yhdistelmä ei toimi kaikille. Makukokemus on jokaisen suussa erilainen, riippuen jokaisen maistamiskyvystä, toteaa aistiprofessori Mari Sandell.

Omaa makuaistia olisi hyvä haastaa ja kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä rohkeasti. Esimerkiksi kolmen erilaisen makuominaisuuden yhdistäminen kuten happaman, makean ja karvaan tai happaman, makean ja umamin kolmikot luovat maistamisen arvoisia yhdistelmiä. Vain kokeilemalla selviää, mitkä yhdistelmät toimivat.

Keskeistä on tasapainon löytäminen

Parisuhteessa ja ruokakulttuurissa on useita yhteneväisyyksiä. Molemmissa on tärkeä pysähtyä hetkeen, olla läsnä ja nauttia tilanteesta. Ihmissuhteet ja ruoka ovat ihmisten perustarpeita. Toimiva parisuhde ja ruoan makuelämys ovat molemmat monen tekijän summia. Asioiden pitää olla tasapainossa ja harmoniassa keskenään.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Rannan mukaan ihmisten erilaisuus voi olla parisuhteessa voimavara, mutta vastakohtia voi olla kuitenkin myös liikaa. Jos tällaisen parisuhteen haluaa toimivaksi, tärkeää on keskinäinen kunnioitus ja joustavuus. Keskeistä on löytää tasapaino asioiden välille.

– Ihmisiä voi kiinnostaa vastakohtaisuus tai erilaisuus ja tämä voi olla usein tiedostamatonta. Tällöin toiseen saatetaan projisoida niitä puolia, mitä itsessään ei ole. Tämä tiedostamaton projisoiminen voi olla salakavalaa, jos emme pysty tunnistamaan tätä. Erilaisuus voi olla kuitenkin parisuhteessa myös hyvä voimavara. Se voi antaa paljon parisuhteelle kunhan se on tasapainoista. Mikäli on suhde, jossa on kaksi hyvin vastakkaista tai erilaista ihmistä, tärkeää on keskinäinen kunnioitus, kertoo Teija-Liisa Ranta.

Kaikkein tärkeintä parisuhteessa on tarkastella sitä, mitä saamme suhteesta.

– Antaako se voimaa, energiaa ja ravitsee vai viekö se kaiken energian. Parisuhde on kasvua ja kehittymistä. Se on sitoumus. Keskeistä on tasapaino ja tietoisuus. Hyvä ja ravitseva parisuhde on yhtä tärkeää kuin hyvä ja ravitseva ruoka, kommentoi Teija-Liisa Ranta.

Kuten ihmissuhteissakin, avoimuus uusille näkökulmille tuottaa usein hyviä asioita.

– Tärkeää olisi rohkeasti kokeilla erilaisia ruokia, makuja ja makuyhdistelmiä. Useat ihmiset eivät todellisuudessa tiedä oman makuaistinsa rajoja tai mieltymyksiä, koska eivät ole haastaneet sitä. Makuaistin testailu voi antaa aivan uudenlaisia elämyksiä, kertoo Mari Sandell.

Ruuan ja ihmisyyden yhteys ei lopulta ole kovin kaukaa haettua.

– Ruoka on parhaimmillaan elämys, mutta myös ihmisen elinehto. Ruoka, oli se kokonainen ateria tai vain pieni pullanpala, voi olla päivän ainoa piriste. Sen takia ruokaa ja erityisesti makuaistia tulee arvostaa, muistuttaa Sandell.

Lue lisää: Näin Trube sovitti suolaisen ja makean yhteen