Tarina

Tarvitaan taitoa ja voita. Paljon voita. Oikeaa voita. Ei laardia, ei margariinia, vaan oikeaa voita.

Ukko-Trube

Kun herkutellaan, niin se on Trube

Pulla- ja konditorialeipomo F.K. Trube Oy pukkaa pitkoa Kuopiossa Kallaveden rannassa. Kuusikymmentä trubelaista leikkaa tiinuun Valion voita, mittaa suomalaisia jauhoja ja kieputtaa pitkoja käsityönä. Klassikkomaut ja överit trendipullat taputellaan yli sadan vuoden aikana karttuneella taidolla.

F.K. Trube Oy kuuluu Hallman-konserniin.

Iloiselta Karjalankannakselta

Karl Trube perusti vuonna 1913 leipomo-konditorian Kuokkalaan. Vuonna 1924 jauhosäkit kärrättiin kymmenen kilometrin päähän Terijoelle. ”Suomen Rivieran” kansainväliset kesävieraat olivat persoja laadulle, joten Karl neuvoi pojalleenkin: ”Kun rahaa ottaa, on annettava sen edestä”.

Kalakukkojen Kuopioon

Karlin poika Fredrik Trube siirsi leipomon Kuopioon Puijonkadulle vuonna 1933. Leipurin värikäs persoona ja paakkelsit kummastuttivat aluksi savolaisia, mutta pian torikäynnistä ei selvitty piipahtamatta kuuluisille omenaleivoksille. Ukko-Trubeksi kutsuttu Fredrik muisti isänsä opit: ”Kun on hyvät aineet ja hyvä työ, niin tuote on varmasti paras mainos.”

Kahvittelua torin laidalla

Pullat paistuivat vuosina 1956–1974 uudella paikalla Kuopion torin varrella. Kahvittelijoina kävi niin herrasväkeä kuin maalaisia torinyssäköineen. Moni maalainen osti vain kupin kahvia ja mutusteli omia eväitään. Siksi vielä 60-luvun alussa plakaatti jyrähti: ”Omien eväitten syöminen kielletty.”

Ukko-Trubelta Hallmanille

Kun Ukko-Trube jäi eläkkeelle vuonna 1974, kaulin siirtyi Hallman-Yhtiöille. Mukana tuli koko Truben henkilökunta. ”Fredrikin tapa myydä yritystään oli fantastinen, se oli niin ihmisläheistä. Hänelle oli tärkeää, että ihmisillä on hyvä työpaikka”, kertoi Matti Hallman.

Tutustu Hallmaniin »

Pillit vai pullat pussiin?

2000-luvun alussa Hallman-yhtiöitä luotsasi jo viides sukupolvi. Truben strategiaa pohtimaan palkattiin konsultti, joka kyykytti: ”Pankaa pillit pussiin. Pieni kuopiolainen ei voi ikinä kasvaa valtakunnalliseksi tunnetuksi.” Siitäkös sisuunnuttiin ja keskityttiin vahvuuksiin: Suomen parhaaseen pullataikinaan ja käsinleivontaan.

Yli sata vuotta suomalaista pullaa

Kun koko Suomi pääsi maistamaan kuopiolaispullaa, niin se oli menoa. Myynti paisui, ja tuoreella Kellokärjen leipomolla letitettiin kädet viuhuen. Nyt nekin seinät pullistelevat, joten syksyllä 2023 käynnistyi mittava leipomon laajennushanke, jossa saamme käyttöömme runsaasti lisää neliöitä, jotta pystymme myös jatkossa vastaamaan alati kasvavaan kysyntään. 

Näistä Trube tunnetaan

  • Suomen paras pullataikina leivotaan Valion voilla
  • Täytettä töräytetään ronskisti, jotta pullan maun tietää muustakin kuin pussista
  • Pitkot letitetään käsin